L2

2020-2021

Kerstmarkt goes online

Zoals jullie ondertussen al vernomen hebben, willen we graag onze jaarlijkse kerstmarkt online laten doorgaan.

Zoals jullie misschien al in een vorige blog (techniek: kerstversiering van zoutdeeg) van mij hebben gezien en gelezen, is onze kerstversiering nog niet af. We moeten alles maandag nog afwerken. Nadien ga ik de vormpjes nog vernissen, laten drogen, een touwtje eraan hangen en dan inpakken.

Als jullie tegen vrijdag (18/12) €3 in een omslag met jullie kind willen meegeven, dan krijgt jullie kind zijn/haar knutselwerkje mee naar huis.

Techniek: kerstversiering uit zoutdeeg maken

Naar aanleiding van onze kerstmarkt goes online, dacht ik dat het een leuk idee zou zijn om met de kinderen kerstversiering uit zoutdeeg te maken. Ik had al 2 bollen zoutdeeg thuis klaargemaakt, zodat we er op dinsdag (8/12) onmiddellijk mee aan de slag konden gaan. Ik had verschillende vormpjes mee: een grote sneeuwman, een kleine sneeuwman, een engel, een ster, een vallende ster, een rendier, het vormpje van een peperkoeken mannetje, een kerstboom, een rondje en een laars. De leerlingen mochten zelf hun vormpjes kiezen.

Techniek: we timmeren een doolhof

In het vierde thema van WO kwam een techniekles aan bod waarbij de kinderen een doolhof hebben gemaakt. We deden dit aan de hand van een stappenplan. In de eerste les gingen we aan de slag met spijkers en hamer. We hadden oog voor veiligheid.

Tijdens de tweede les verbonden we telkens sommige spijkers met elastieken waardoor we een doolhof kregen. We konden dit doen aan de hand van een voorbeeldje. Het was niet zo simpel hoor, maar doordat we elkaar hielpen, is het toch bij iedereen gelukt! Wie klaar was, mocht een knikker kiezen en de knikker in het doolhof laten rollen.

Beeld: Vincent van Gogh

Fase 1: Waarnemen

Kennismaking met Vincent van Gogh. Nederlandse schilder. Diverse schilderijen tonen via het toverbord, o.a. Moerbeiboom, Olijfbomen schilderij enz.

Fase 2 en 3: Verwerken en vormgeven

De herfst is begonnen. We willen een boom schilderen in de herfst. We doen dit tijdens 2 lessen.

Eerste les: we schilderen de achtergrond. We hebben aandacht voor techniek en kleur.

Okidoo met juf Bianca: les 3

Vandaag gingen wij voor de 3de keer naar juf Bianca voor een les OKIDOO. Dat ging door in de klas van meester Serge. We switchten dus van klas. :-)

Onze gevoelens stonden centraal binnen deze les. Juf Bianca merkte dat veel kinderen angstig zijn in deze moeilijke tijden. Veel kinderen maken zich zorgen en kunnen dit niet zo goed uiten. Juf Bianca gaf de kinderen een aantal tips om van alle zorgen verlost te worden.

Naar het bos

Naar aanleiding van de week van het bos gingen meester Serge en ik met onze leerlingen naar het Maria Hendrikapark in Oostende. Het mooiste Oostendse park. Horizon Educatief organiseert er nog heel de week workshops en leerrijke activiteiten op kindermaat. Deze keer was er opnieuw een leuke, speelse rode draad verweven in de verschillende opdrachten. De uil van de Fabeltjeskrant had een probleem. Er kwam een tak op Haas haar kop toen ze sliep... Wie was de schuldige? Er waren een paar dieren verdacht... Het was aan de kinderen om de opdrachten tot een goed einde te brengen.

Beeld: Gustav Klimt

We maakten kennis met de kunstenaar Gustav Klimt, de Oostenrijkse symbolistische schilder.

Fase 1: waarnemen

We bekeken enkele schilderijen van Klimt: 'De Kus', 'Eugenia Primavesi' en 'De Levensboom'.
We hadden aandacht voor de bijzondere kleur van goud en voor de mooie krullen van de takken van de levensboom.

Fase 2 en 3: verwerken en vormgeven

We gingen aan de slag aan de hand van een stappenplannetje.

Techniek: citruspers gebruiken

Donderdag hadden we fruitbrochettes gemaakt. Vandaag stonden er lekkere drankjes op het menu.

We hadden het volgende nodig: citruspers, sinaasappelen, limoenen.

We hadden uiteraard aandacht voor handhygiëne en voor veilig werken.

De leerlingen mochten telkens een halve limoen of een halve sinaasappel kiezen en die vervolgens uitpersen.

We verzamelden het limoensap in een kan en het sinaasappelsap in een andere kan. En derde kan vulde ik met water.

Pagina's

Abonneren op L2