K2

2018-2019

Kerstfeest en eindejaar!

Met de feestdagen in aantocht maken we het extra gezellig in klas. We dekken een feesttafel, spelen een rollenspel, verpakken cadeautjes, luisteren naar kerstmuziek, tellen af net als op oudejaar, maken een eindejaarsgeschenk, knutselen een kerstboom op verschillende manieren,...

Techniek: nieuwjaarskoekjes

De kleuters vullen hun pot met de ingrediënten en wegen correct af hoeveel ze nodig hebben. De kleuters benoemen daarbij de benodigdheden en lezen de cijfers. ze vergelijken met het getal dat juf klaarlegde. Wanneer alle potjes zijn gevuld dan volgen we het stappenplan hoe de koekjes moeten gemaakt worden.

1) we doen de inhoud van de pot in een kom

2) we voegen er 1 ei aan toe

3) we kneden de boter in het beslag

4) als alles goed gekneed is, rollen we bolletjes en leggen die op de bakplaat (eerst voorzien van een velletje bakpapier)

MV/B marmeren

Tijdens dit muzische proces doorlopen we eerst enkele fases.

fase 1: waarnemen
KO druppelt nagellak in water. We ontdekken dat de nagellak niet vermengd met het water maar er op blijft drijven.

fase 2 en 3: verwerken en vormgeven:
Tijdens het hoekenwerk voeren we de aangeleerde werkwijze uit.

Ik zet mijn schoentje klaar/ Er wordt aan de deur geklopt!

We bereiden ons voor op de komst van de sint en versieren de klas. We verdiepen ons twee weken in dit thema en er komt dan ook zeer veel aan bod.

- de leter 's' van sinterklaas

- spelen met letterkoekjes en letters van naam herkennen

- eerlijk verdelen

- tekendictee 'Zwarte piet'

- vingerversje '5 lieve pietjes (krullenbol)

- Ik ben sinterklaas of zwarte piet

- sinterklaas op mijn hoofd

- techniek: de stoomboot is stuk

- ...

Techniek: De stoomboot van Sint en piet is stuk!/drijven en zinken

Sint en piet varen met hun boot van hun kasteel naar de huizen van de kindjes. Plots is de boot stuk!! Hoe kunnen sint en piet nu aan de overkant geraken?

De kleuters komen al snel met een oplossing om een boot te maken. We stellen samen enkele criteria op. De boot moet drijven en moet sint en piet kunnen vervoeren.

Eerst en vooral zullen we experimenteren welk materiaal drijft en wat zinkt? Daarna gaan we in groepjes experimenteren met het aangeboden materiaal en ontwikkelen we samen een boot. We werken samen aan 1 project.

Griezelen

Aangezien het bijna Halloween is, hebben we in het klas het thema 'griezelen' uitgewerkt. We doen een schimmenspel, praten over de gevoelens bang zijn, angst hebben,... We oefenen onze fijne motoriek en knutselen een heks op een bezem, tekenen spoken, spinnen en spinnewebben. Als afsluiter van deze week hielden we een Halloweenfeest. Maar de dag begon niet feestelijk! Loeloe was ontvoerd door heksje Fien. Gelukkig konden we aan de hand van verschillende opdrachten telkens een tip te pakken krijgen waar Loeloe zich bevond.

Pagina's

Abonneren op K2